Плодовете на есента

Тази година есента дойде малко по-рязко от миналите години, защото за 2 дни температурата се понижи с около 10-ина градуса. И все още не се е покачила. Въпреки този полъх за край на купона Лято, есента има и своите предимства. Като цяло те са чисто з

2009-09-17 09:51:34
Плодовете на есента
Тази година есента дойде малко по-рязко от миналите години, защото за 2 дни температурата се понижи с около 10-ина градуса. И все още не се е покачила. Въпреки този полъх за край на купона Лято, есента има и своите предимства. Като цяло те са чисто здравословни, но за грижата за тялото няма сезон.

Сега и близките седмици пазарите и магазините за плодове и зеленчуци ще бъдат обсипани с есенните дарове на природата – тикви, ябълки, круши, сливи, смокини, дюли и т.н. Затова трябва да се възползваме от изобилието и да знаем с какво са ценни есенните плодове!

ТИКВАТА

Тиквата може да бъде жълта до бяла и до оранжева, елипсовидна или плоска. Но всяка тиква е еднакво силна с полезните за човешкия организъм свойства.

Тиквата е лесно усвоима и препоръчителна при лечебни диети. По хранителност почти се изравнява с картофите. Тя съдържа голям брой витамини – А, B, C, D, E и Т. Последният – витамин Т – помага за отслабване като предпазва от натрупване на мазнини в организма. Поемането на тези витамини подобрява зрението и успокоява нервната система (помага при безсъние) и подобрява състоянието на косата и кожата.

Тиквата съдържа също така и калий, фосфор, магнезий, натрий и пектин, който помага за изчистване на дебелото черво. Това прави тиквата изключително подходяща за диети.

Тя може да бъде консумирана като ястие, задушена или печена, но не е хубаво да бъде варена, защото губи част от качествата си.

Сокът от тиква също е един вариант за поемане на витамините й, а също така действа срещу стреса, което в тези сиви дни е добре дошло!

СМОКИНЯТА

Смокинята е източник на калий и въглехидрати, съдържа витамин B6, който отговаря за производството на серотонина, наричан "хормон на удоволствието", затова в народната медицина е употребяван като полово възбудителен.

 Освен това, плодът е представян като символ на еротичното, защото се счита, че разпукналата се смокиня наподобява женски полови органи. Формата на смокиновия лист и млечния сок, добиван от дърветата, са привнесли ярък сексуален оттенът в символиката на плода.

Смокинята действа болкоуспокояващо, тонизиращо и стимулиращо апетита.

Една смокиня съдържа 37-48 калории, 2 грама въглехидрати и нито грам мазнини. С това тя може да бъде част от есенната диета.

 

ГРОЗДЕТО

Гроздовият сок е най-богат на хранителни и биологично активни вещества от всички други натурални сокове. Препоръчва се да се пие по половин литър три пъти през денонощието. Пресният сок съдържа много захар и минерални вещества, фосфати и малко белтъчини. В него има витамин Р, РР,  С и витамини от В - групата. От 1 литър гроздов сок се получават 720 - 900 калории, което се дължи на високото съдържание на захари, но и на това, че захарите глюкоза и фруктоза са в съотношение 1:1.

Витамините С, В, РР и А  действат укрепващо на нервната система, стените на кръвоносните съдове, костите, ноктите; подобряват зрението. Наличието на много калий в гроздето укрепва сърдечния мускул, подпомага отделянето на излишните течности.

При провеждане на диети за отслабване грозде може да се използва, но в ограничени количества заради високата захарност. Подходящо за консумиране е при преумора в следобедни часове на деня.

СЛИВАТА

Плодовете на сливите са полезни за всички. Най-популярните видове сушени плодове са сините сливи.

Едно от предимствата на сушените сливи е високото съдържание на калории, повече от 4-6 пъти отколкото в пресните плодове. Но именно поради това те не могат да бъдат използвани от хора, страдащи от затлъстяване и диабет.

Сливите са на равни начала с боровинките по количество антиоксиданти. Известно е, че боровинките са много полезни за здравето заради антиоксидантите, които се съдържат в тях.  Антиоксидантите предпазват от болестите, които ни дебнат есенно време.

ЯБЪЛКАТА

Ябълката може да се яде винаги, по всяко време. В нея няма мазнини, с нисък процент на калории е, липсва холестерол, което я прави подходяща за диети.

Постоянната консумация на ябълки помага в борбата с депресията, преумората, настинките, стреса.

Ябълките имат силна конкуренция – крушите, които са по-сладки от ябълките, но съдържат по-малко захар. Те имат по-малко органични киселини, а съдържат много от микроелементите, необходими за метаболизма на човека. Приемането на крушите, подобно на ябълките, може да бъде без ограничения, но само не и на гладно. Автор: Александър Ненов

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия